چکیده: سیانوباکترها (جلبکهای سبز- آبی) جزء پروکاریوتها محسوب میشوند. این فیتوپلانکتونها معمولاً در آبهای شیرین و لب شور یافت میشوند و از لحاظ شکل ظاهری به دو گروه رشتهای و کلنی تقسیم میشوند. سیانوباکترها در هنگام بلوم (شکوفایی)، سمومی را تولید میکنند که سلامت آب آشامیدنی را به مخاطره میاندازند و اثرات مضری بر روی موجودات زنده دارند. این سموم عبارتند از: میکروسیستینها، نودولارینها، ساکسی توکسینها، آناتوکسین a، آناتوکسین S(a) و Cylindrospermopsin. این سموم از نظر ساختمانی متفاوتند و محدودة عصبی را شامل میشود. وجود سیانوباکترها و سموم آنها در مخازن آبی مورد استفاده برای آشامیدن به علت عدم مدیریت صحیح منابع و مخازن آبی است. روشهای تیمار آبی که در این پروژه مورد بحث قرار گرفتهاند عبارتند از: کلرزنی، فیلتراسیون سریع یا کند، به ویژه استفاده از ازن و غیره، از موثرترین روشها در از بین بردن سیانوباکترها هستند.
فهرست مطالب: چکیده مقدمه فصل اول: انواع سیانوباکترها و ویژگیهای بیولوژیکی، ظاهری و بلومهای سمی آنها 1-1- تاریخچه 1-2- ویژگیهای ساختاری و بیولوژیکی سیانوباکترها 1-3- بلومهای سمی (شکوفایی) سیانوباکترها 1-4- مهمترین راستههای جلبکهای سبز - آبی 1-5- تقسیمبندی سیانوباکترها از لحاظ شکل ظاهری 1-5-1- سیانوباکترهای رشتهای 1-5-2- سیانوباکترهای کلنی فصل دوم: طبقهبندی سموم سیانوباکتریایی 2-1- طبقهبندی سموم سیانوباکتریایی براساس مکانیسم عمل 2-1-1- نوروتوکسینها 2-1-2- هپاتوتوکسینها 2-1-3- درماتو توکسینها 2-2- انواع سیانوتوکسینها 2-2-1- نودولارینها 2-2-2- ساکسی توکسینها 2-2-3- آناتوکسین a و هوموآناتوکسین a 2-2-4- آناتوکسین a (S) 2-2-5- Cylindrospermopsin 2-2-6- میکروسیس تین 2-2-6-1- دوام و پایدار میکروسیستین در سلولها 2-2-6-2- خارجشدنسمهپتاپپتید(میکروسیستیندرطیتجزیة Microcystis aeruginosa 2-3- طبقهبندی سیانوتوکسینها براساس ساختمان شیمیایی 2-3-1- پپتیدهای حلقوی 2-3-2- آلکالوئیدها 2-3-2-1- آلکالوئیدهای سیتوتوکسیک 2-3-2-2- آلالوئیدهای درماتوتوکسیک 2-3-3- سموم لیپوپلی ساکاریدها (LPS) فصل سوم: اثرات مضر سموم سیانوباکترها 3-1- آزمایش سلامت انسان 3-1-1- قرار گرفتن در معرض اثرات حاد و غیرمزمن 3-1-2- قرار گرفتن در معرض اثرات مزمن 3-2- ارزیابی خطر 3-3- اثر بر ماهیان 3-4- اثر بر موجودات آبزی 3-5- تولید ترکیبات بیواکتیو 3-6- صدمه از راه تماس تفریحی 3-7- مسمومیت حیوانی 3-8- اثر بر زئوپلانکتونها 3-9- اثر بر باکتریهای آبزی فصل چهارم: روشهای کنترل و جلوگیری از شکوفایی 4-1- انعقاد یا چسبیدن، معلق بودن هوای محلول و جذب سطحی کربن فعال 4-2- کلرزنی 4-3- فیلتراسیون سریع و فیلتراسیون کندشنی 4-4- فرآیندهای غشایی 4-5- دما 4-6- اسیدیته (PH) 4-7- کاهش فسفر و ازت 4-8- سولفات مس 4-9- سیمازین 4-10- ازندار کربن 4-10-1- میکروسیستینها و نودولارین 4-10-2- آناتوکسین a، آناتوکسین S(a) و ساکسی توکسین 4-11- نور 4-12- کنترل بیولوژیک 4-12-1- تغذیه توسط زئوپلانکتونها 4-12-2- کپور نقرهای فهرست منابع منابع فارسی منابع غیر فارسی Abstract فهرست جداول 4-1- جدول تأثیر ازن در از بین بردن میکروسیس تین LR در صورت وجود یا عدم وجود مواد آلی 4-2- جدول تأثیر ازن در از بین بردن Microcystis aeruginosa